28 marca, 2024

Vláda padla. Matovič na poslednú chvíľu vytrhol svoju demisiu z rúk pracovníka kancelárie prezidenta

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde predložila SaS spolu s poslancami Petra Pellegriniho. Rozhodnúť sa malo už v utorok, poslanci však preložili hlasovanie na dnes.

To najdôležitejšie:

– hlasovať sa bude dnes po 17.00

– Igor Matovič ponúkol svoju demisiu, ak SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery a podporí rozpočet, Richard Sulík ponuku odmietol

– aktuálne má vláda istých len 73 hlasov, chýbajú jej teda tri hlasy, aby prežila pád

18:38 – Čo bude teraz nasledovať? Ústava hovorí jasne. Hlava štátu po vyslovení nedôvery v parlamente vládu odvolá. Následne ju poverí vykonávaním jej pôsobnosti až do vymenovania novej vlády, avšak jej právomoci budú obmedzené.

Boris Kollár prerušil schôdzu a oznámil, že ešte dnes pôjde spolu s Eduardom Hegerom za prezidentkou.

18:33 – Richard Sulík ešte pred hlasovaním povedal, že na grémiu sa dozvedeli, že Igor Matovič je na ceste k prezidentke a podá demisiu. Na poslednú chvíľu vraj bola SaS ochotná vyjsť v ústrety vláde. Napokon sa však podľa Sulíka stalo niečo, čo nemá obdobu.

Minister financií vraj prezidentke podal demisiu, podpísal papiere, no potom ich vytrhol z rúk pracovníka prezidentskej kancelárie a povedal, že si to rozmyslel. „Myslím, že nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie, ktoré tu zažívame,“ dodal šéf SaS. Parlament jeho slová rozosmiali.

18:30 – Vláda Eduarda Hegera padla. Parlament vyslovil vláde nedôveru. Urobilo tak 78 zo 102 prítomných poslancov. Proti bolo 20 poslancov, dvaja nehlasovali, dvaja sa zdržali.